Het leven wordt steeds duurder, en sommige medicijnen worden dat ook. Het middel prednisolon, onder meer gebruikt door reumapatiënten, kost nu 3,5 keer meer dan tien jaar geleden. Pijnstiller diclofenac is 1,2 keer zo duur geworden. Wat doen deze middelen, en wat bepaalt eigenlijk de prijs van een medicijn?
Alle middelen in de top-5 van de meest gebruikte medicijnen van Nederland zijn in de afgelopen tien jaar duurder geworden, maar waar de prijs van nummer één op de lijst omeprazol, een maagzuurremmer, met 23 procent steeg, is de prijs van prednisolon maar liefst 351 procent hoger: vorig jaar vergoedden de zorgverzekeraars per gebruiker gemiddeld 163,50 euro. In 2014 was dit nog 36,19 euro per gebruiker. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van cijfers van Zorginstituut Nederland.
Prednisolon is een bijnierschorshormoon en werkt ontstekingsremmend. ,,Dit middel wordt ingezet om het afweersysteem af te remmen als het te sterk reageert’’, zegt Annemiek Horikx, apotheker van apothekersorganisatie KNMP. ,,Het wordt gebruikt bij verschillende auto-immuunaandoeningen, waaronder bij reuma.’’ In 2023 gebruikten 633.667 mensen in Nederland dit middel.
Lees hier het volledige artikel.