Het Reumafonds lanceert een nieuwe campagne om begrip te vragen voor jongeren met reuma. Jongeren met reuma kunnen soms even niet meedoen. Niet omdat ze lui zijn of geen zin hebben, maar omdat het even echt niet kán. Op een speciale actiepagina vertellen Elisa, Bram en Marloes hun verhaal. Er is ook een test over reuma en hoe je iemand met reuma kunt steunen.
Net als andere reumapatiënten, hebben jongeren met reuma het vaak niet makkelijk. Want hoe leg je uit dat je weer moet afhaken op school, bij het uitgaan of bij je bijbaantje? Jongeren met reuma willen wel meedoen, maar kunnen ineens last hebben van pijn en vermoeidheid, waardoor ze activiteiten zoals sporten en uitgaan soms moeten afzeggen.
Elisa, Bram en Marloes
In de campagne staan Elisa (14), Bram (16) en Marloes (20) centraal. In persoonlijke video’s leggen zij uit wat jeugdreuma betekent en hoe belangrijk het is om begrip te krijgen van je omgeving. Bram voelt zich soms Sjaak Afhaak, Marloes merkt dat anderen denken dat ze lui is en Elisa wordt soms gezien als een huismus. Hun verhalen zijn te zien op reumafonds.nl/jeugd. Op die actiewebsite staat ook een test waaruit blijkt of je weet wat reuma precies inhoudt en hoe je iemand met reuma kunt steunen.
WereldReumaDag-actie
De nieuwe campagne voert het Reumafonds rond WereldReumaDag, zaterdag 12 oktober. Op die dag zet het Reumafonds zijn Facebook-pagina met een speciaal bericht ‘op zwart’. Iedereen die dit bericht deelt, haakt daarmee ook even af, net als jongeren met reuma soms moeten doen. Op die manier steun je jongeren met reuma.
Impact benadrukken
Lodewijk Ridderbos, directeur Reumafonds, over de campagne: ‘In Nederland hebben zo’n 3.000 kinderen jeugdreuma. Naast fysieke belemmeringen ervaren zij ook op sociaal vlak veel beperkingen door pijn en vermoeidheid. Het Reumafonds wil met deze campagne de impact van reuma op het sociale leven van jongeren benadrukken. Reuma is vaak onzichtbaar en daarom moeilijk te begrijpen.’
Ga voor alle informatie naar reumafonds.nl/jeugd
Bron: Reumafonds