Het Reumafonds stimuleert internationale samenwerking tussen onderzoekers. En is daarom zelf ook aanwezig op het Amerikaanse reumacongres (ACR) dat deze week gehouden wordt in Atlanta (Verenigde Staten).
Ingrid Lether, manager Onderzoek en Informatie van het Reumafonds: ‘Ik had een aantal interessante ontmoetingen met onderzoekers die een wereldwijd research netwerk willen opzetten voor een aantal reumatische ziektes’.
Veel Nederlandse reumaonderzoekers werken al internationaal samen. Dat is een van de redenen waarom Nederland zeer hoog in de wetenschappelijke top staat. Er zijn dan ook heel wat Nederlandse onderzoekers op de ACR aanwezig.
Dr. Peter van Lent, van het UMC st Radboud te Nijmegen gaf bijvoorbeeld een lezing over artrose. Uit onderzoek komen steeds sterkere bewijzen naar boven dat artrose geen slijtageziekte is, maar een ontstekingsziekte net zoals reumatoïde artritis. Van Lent zoekt naar ‘markers’, bepaalde eiwitjes in het lichaam waarvan de hoeveelheid kraakbeendestructie zou kunnen voorspellen.
Dr Maarten Boers (VU Amsterdam) sprak over remissie van reumatoïde artritis. Van remissie is sprake als de ziekte helemaal tot rust is gekomen. Wat met de moderne reumamedicijnen gelukkig steeds vaker voorkomt. Maar wanneer spreek je bij gebruik van deze medicijnen van remissie? Wat zijn hiervoor de criteria? Daarover wordt gediscussieerd tijdens het congres.
De ACR duurt nog tot en met 11 november.
Bron: Reumafonds