Reumafonds adviseert ziekenhuisapothekers

Het Reumafonds pleit voor betere afstemming door ziekenhuisapotheken met openbare apotheken, reumatologen en reumaconsulenten. Tijdens de Nederlandse Ziekenhuisfarmaciedagen 2013 heeft Reumafonds-directeur Lodewijk Ridderbos verbeterpunten aangedragen voor de ziekenhuisapotheker. Door de overheveling van de TNF-alfaremmers hebben ziekenhuisapotheken er de afgelopen jaren meer zorgtaken bij gekregen.

De Nederlandse Ziekenhuisfarmaciedagen zijn een jaarlijks initiatief van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA). Dit jaar was ‘doelmatige zorg’ het voornaamste thema. Het Reumafonds was hiervoor als enige patiëntenorganisatie uitgenodigd. Algemeen directeur Lodewijk Ridderbos deed de volgende aanbevelingen:

Voorkom dat de patiënt tussentijds naar het ziekenhuis moet voor medicatie. Indien een patiënt minder dan 1x per 3 maanden bij de specialist voor controle komt, moet er dus óf medicatie voor langer dan 3 maanden kunnen worden voorgeschreven óf medicatie thuis worden bezorgd, of via de stadsapotheek in de eigen woonplaats worden geleverd.

Zorg voor een waterdichte koppeling tussen medicatiebewakingsdossier in de stadsapotheek en het medicatiebewakingsdossier in de ziekenhuisapotheek. Bij voorkeur niet alleen door de computersystemen aan elkaar te koppelen, maar ook door 2x per jaar overleg te hebben, zodat ook zeker is dat alle stadsapothekers per patiënt op de hoogte zijn van wat er in de ziekenhuisapotheek gebeurt.

Geef goede informatie over de medicatiebehandeling en de geneesmiddelen. De ziekenapotheker zou meer proactief deze rol op zich kunnen nemen door samen met de reumatoloog en de reumaconsulent te zorgen voor eenduidige informatie die aansluit bij de zorgpaden van het ziekenhuis. Leg die informatie ook voor aan de eerstelijns apothekers in het overleg zoals voorgesteld in het vorige punt.

Meedoen aan de monitoring

Hoe meer zicht er op de overheveling van medicijnen komt, hoe beter. De Monitor Geneesmiddelen staat open voor ervaringen van patiënten. Het Reumafonds roept alle mensen met reuma op om mee te doen aan de monitoring:
http://www.monitorgeneesmiddelen.nl/.
Of stuur uw ervaring naar info@reumafonds.nl.

Bron: Reumafonds