Reumafonds adviseert over ziektekostenverzekering

Het Reumafonds helpt mensen met reuma in hun keuze voor een passende ziektekostenverzekering. Dat doen we samen met verzekeringssite.nl. Het gaat dan met name om de mogelijkheid zich te verzekeren voor onbeperkt gebruik van fysiotherapie. Dit jaar is de vergoeding hiervoor uit de basisverzekering gehaald.

Van de 2,3 miljoen mensen die leven met reuma (inclusief artrose), heeft 1,1 miljoen zodanig ernstige klachten dat zij gebruik maken van fysiotherapie (TNO, 2010). Gemiddeld bezoeken deze mensen 24 keer per jaar een fysiotherapeut. Om dit volledig vergoed te krijgen, is sinds begin dit jaar een aanvullende verzekering nodig. Uit het Meldpunt Fysiotherapie van het Reumafonds is gebleken dat 12% van de ondervraagden geweigerd werd toen zij zich wilden bijverzekeren. Vaak moeten mensen een vragenlijst over hun zorggebruik invullen, zoals bijvoorbeeld hoeveel fysiotherapiebehandelingen zij in het afgelopen jaar hebben gehad.

Geen medische selectie
Verzekeringssite.nl heeft in opdracht van het Reumafonds uitgezocht welke zorgverzekeraars geen medische selectie toepassen. Dit is de top 5 van voordeligste pakketten:

• De Goudse Natura Polis + Aanvullende Verzekering Uitgebreid
• Menzis  ZorgVerzorgd + ExtraVerzorgd 3
• OHRA  Zorgverzekering + Extra Uitgebreid
• PNOzorg Basisverzekering + PNO Compleet
• Aevitae  Zorgverzekering Natura (VGZ) + Supervip Pakket

Mensen met reuma gebruiken vaak meer zorg dan alleen fysiotherapie of beweeg-programma’s, bijvoorbeeld ook podotherapie of ergotherapie. Deze therapieën worden niet altijd vergoed. Verzekeringssite.nl wijst erop dat mensen goed moeten nalezen wat een specifiek pakket vergoedt aan zorg.

Voor de complete lijst, ga naar http://www.verzekeringssite.nl/blog/medische-selectie-bij-zorgverzekeringen.

Gecontracteerde en ongecontracteerde zorg
Van de vijf genoemde zorgverzekeraars werken er vier met gecontracteerde en ongecontracteerde zorgverleners. Dit betekent dat u 100% van de behandelingen vergoed krijgt als u naar een gecontracteerde fysiotherapeut gaat. De vergoeding kan lager uitvallen als uw eigen fysiotherapeut geen contract heeft gesloten met de nieuwe zorgverzekeraar van uw keuze. PNO-zorg is van deze vijf de enige zorgverzekeraar die geen onderscheid maakt tussen gecontracteerde en ongecontracteerde fysiotherapeuten.
Voor alle vijf zorgverzekeraars geldt dat het ook mogelijk is om een collectiviteitskorting te bedingen.

Fysiotherapie is onmisbaar
Het Reumafonds startte in januari 2012 het Meldpunt Fysiotherapie, om te onderzoeken wat de persoonlijke gevolgen zijn van de bezuinigingsmaatregel om fysiotherapie voor mensen met reuma uit de basisverzekering te halen. Het blijkt dat mensen die hierdoor minder of geen fysiotherapie volgen meer pijn hebben, meer medicijnen gebruiken en vaker afhankelijk zijn van hulp uit hun omgeving.

Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur Reumafonds: “We beseffen dat een aanvullende verzekering voor mensen met reuma ook extra kosten met zich meebrengt. Uit ons Meldpunt Fysiotherapie weten we dat die eigen kosten voor 78% van de respondenten een grote drempel zijn. Daarom pleiten we ervoor dat fysiotherapie voor mensen met reuma bereikbaar en dus betaalbaar blijft. Daarover gaan we graag in gesprek met minister Schippers. ”

Meld uw ervaring
Mocht uit ervaring blijken dat bovenstaand lijstje van vijf zorgverzekeraars niet compleet is, laat het ons dan weten. Opmerkingen of vragen kunt u per mail sturen naar de Reumalijn: info@reumalijn. Alvast hartelijk dank!

Voor onze leden kijk op onze site voor het collectiviteits voordeel

Bron: Reumafonds