In deze coronatijd wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar het coronavirus (COVID 19). Ook binnen Nederland zijn wetenschappers hiermee bezig. Zoals onderzoeken naar een vaccin of naar behandelingen voor mensen met een corona-infectie. De combinatie reuma en corona wordt ook onderzocht, binnen en buiten Nederland.
De internationale studies naar corona en reuma richten zich vooral op het verzamelen van gegevens van mensen met reuma die door corona zijn geïnfecteerd. In de toekomst hopen we hierdoor veel meer te weten over de invloed van reumamedicijnen op het verloop van corona. En bijvoorbeeld over: komt corona vaker voor bij mensen met reuma die medicijnen gebruiken?
Studies in Nederland
Ook in Nederland zijn de onderzoekers druk aan de gang met het opzetten van onderzoeken onder mensen met reuma. Er zijn zoveel vragen over het coronavirus en reuma. Neem bijvoorbeeld de vraag of er verschil is tussen mensen die hun afweeronderdrukkende medicijnen blijven doorgebruiken en mensen die daar tijdelijk mee stoppen bij een corona-infectie.
Lees hier het volledige artikel.
Het merendeel van deze onderzoeken verkeert in een aanloopfase. Voordat een onderzoek van start kan gaan, moet het namelijk voldoen aan verschillende eisen en voorwaarden. Dit om ervoor te zorgen dat zo’n onderzoek de juiste opzet heeft en veilig is om aan mee te doen.
Lees hier het volledige artikel.