Resistentie tegen antibiotica stijgt alarmerend

Ziekenhuizen moeten actie ondernemen tegen de alarmerende hoge resistentie van verschillende antibiotica. Dat blijkt uit een rapport van de stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) dat gisteren verscheen. Ook in de eerste lijn stijgt de resistentie van antibiotica.

Aangescherpt beleid is noodzakelijk om de stijgende trend van resistentie tegen antibiotica een halt toe te roepen. Dat stelt de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) van het RIVM. Het is cruciaal voor ieder ziekenhuis de resistentie in kaart te hebben en een eigen antibioticabeleid te bepalen. Het rapport spreekt van een alarmerend hoge resistentie tegen een aantal gangbare antibiotica, zoals amoxicilline. De resistentie tegen E. coli is toegenomen zowel op intensive-careafdelingen als in de eerste lijn. Zorgwekkend is het gevonden resistentiepercentage van 14 procent tegen het antibioticum ciprofloxacine.

Deze conclusie worden getrokken aan de hand van het NethMap/MARAN-rapport dat vandaag, 21 juni, wordt gepresenteerd tijdens het jaarlijkse symposium van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB). Het gebruik van antibiotica is de afgelopen tien jaar met 15 procent toegenomen. Steeds vaker wordt multiresistentie waargenomen bij gecompliceerde urineweginfecties, waardoor het steeds lastiger wordt om patiënten met deze infecties adequaat te behandelen. In de Nederlandse ziekenhuizen lijkt het gebruik van antibiotica zich, na een stijging tussen 2002 en 2009 te stabiliseren. Algemeen is het systemisch gebruik van antibiotica in Nederland nog steeds het laagst van alle Europese landen, aldus SWAB.

Antibioticateam

Het voorkomen van resistentie varieert in de tijd en tussen ziekenhuizen, concludeert SWAB. Het is om die reden cruciaal dat ieder ziekenhuis een antibioticateam instelt om een eigen beleid te bepalen. De SWAB heeft dit al in haar visiedocument in 2012 geadviseerd, maar daar is door ziekenhuizen onvoldoende gehoor aan gegeven. SWAB zegt nu dat de antibioticateams in 2014 in ieder ziekenhuis operationeel moet zijn.

Veterinaire sector

Een lichtpuntje is er ook: De verkoop van antibiotica voor dieren is met 56 procent ten opzichte van 2007 gedaald. Daarmee zijn ook de resistentieniveaus in dierlijke organismen gedaald. Maar in de veterinaire sector is nog veel werk te verzetten. Zo is bijvoorbeeld van alle E. coli bij voedselproducerende dieren 37 procent resistent tegen amoxicilline en 4,9 procent resistent tegen ciprofloxacine.

Bron: Zorgvisie