Resetten van het brein redt levens

Elektroshocktherapie klinkt ouderwets, maar steeds meer patiënten met psychiatrische klachten krijgen deze behandelmethode. “Het is de meest effectieve behandeling voor ernstige depressies.”

Nadat haar man dertien jaar geleden ernstig ziek werd, kwam José Nieuwdorp (65) in een ernstige depressie terecht. “Het was heel donker in m’n hoofd. Ik wilde alleen maar in bed liggen en at en dronk bijna niets meer.” Ze volgde therapie, kreeg veel medicatie voorgeschreven – met alle nare bijwerkingen van dien – en wordt zelfs achttien maanden opgenomen in een ggz-instelling. Maar het hielp allemaal niets.

“Op een gegeven moment was het zo erg dat ik een euthanasieverzoek heb ingediend.” Dat is het moment dat haar familie een second opinion aanvraagt. Deze psychiater stelt elektroshocktherapie, ofwel elektroconvulsietherapie (ECT), voor. Als laatste redmiddel.

Epileptische aanval
Ons beeld van elektroshocktherapie wordt voor een groot deel bepaald door de barbaarse beelden uit de film ‘One flew over the cuckoo’s nest’, met Jack Nicholson in de hoofdrol. De met Oscars bekroonde Hollywoodfilm uit 1975 speelt zich af in een psychiatrische inrichting, waar autoritaire hoofdzuster Ratched onhandelbare patiënten met pillen, bedreigingen en vernederingen in het gareel probeert te houden. Maken ze het al te bont, dan riskeren ze zelfs ECT. Als herrieschopper Randle McMurphy (Nicholson) tegen alle regels in een losbandig feestje organiseert, krijgt hij als straf de elektrische schokken toegediend. Vastgebonden op een tafel, volledig bij bewustzijn en met een bitje in z’n mond, zodat hij niet op z’n tong bijt.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.