Oud, ouder, oudst: Epigenetisch herprogrammeren.
Naarmate we ouder worden, raakt de genetische handleiding in ons DNA verfrommeld. Epigenetisch herprogrammeren biedt de belofte de ontregelde systemen weer op orde te brengen – en ons te verjongen.
Twee muizen in een kooitje, op papier van precies dezelfde leeftijd: tien maanden. Maar de een oogt fragiel en heeft grijs haar, terwijl de ander met glimmende vacht door het kooitje drentelt. Er is slechts één verschil tussen de dieren: de ouwelijke muis is door onderzoekers kunstmatig voorzien van een verouderd genenpakket. Maar spannender nog, de Amerikaanse wetenschappers die een filmpje van de muizen deelden, claimen in hun studie uit begin 2023 dat ze die ‘epigenetische klok’ ook kunnen terugdraaien. Dan worden de muizen niet kunstmatig ouder, maar treedt juist verjonging op.
Oorspronkelijke instructies
Dat klinkt spectaculair, maar wat is precies die epigenetische klok? Epigenetica draait om welk deel van de genetische code actief is. Ons DNA vormt een soort bouwhandleiding voor alle cellen in het lichaam, van hersencel tot teennagel. Maar specifieke cellen gebruiken niet elk hoofdstuk uit die alomvattende bouwgids. Een zenuwcel hoeft niet te kunnen samentrekken en een spiercel geeft geen elektrische signalen door. Om te zorgen dat cellen de juiste taken uitvoeren, vouwen ongebruikte delen van het genetisch materiaal samen, zodat elke cel alleen de benodigde instructies kan uitlezen.
Lees hier het volledige artikel.