Shotje gember doet wonderen
Gember als ingrediënt voor thee of een smoothie is populair. En niet voor niets, de Aziatische wortel wordt al eeuwen als heilzaam bij allerlei kwaaltjes beschouwd. Maar wat doet het precies? ‘In de oosterse keuken is gember een standaard ingrediënt’’, vertelt Servaas Bingé, huisarts en auteur van boeken over een gezonde levensstijl.
,,In de westerse wereld consumeren we het in diverse vormen: vers, gedroogd, als olie, in poedervorm, of in ons sapje. Enerzijds is gember populair vanwege zijn unieke smaak, anderzijds ook als middeltje tegen allerlei gezondheidsklachten en chronische aandoeningen. Gember bevat namelijk een zeer interessante stof: gingerol.’’
Maag en darmen
Een effect van gember dat vaak wetenschappelijk is onderzocht én bevestigd, is de positieve werking op het maag-darmstelsel. ,,Het is heilzaam tegen misselijkheid en braken, ook in het begin van een zwangerschap. Zo is uit onderzoek gebleken dat één gram gember de symptomen van ochtendmisselijkheid kan tegengaan. Gewoon een thee drinken met twee schijfjes verse gember erin die lang hebben kunnen trekken, kan de misselijkheid al onderdrukken. Maar ook na een te uitgebreide maaltijd of bij een moeilijke vertering heeft gember een heilzame, wetenschappelijk bewezen werking.’’
Lees hier het volledige artikel.