Rem op aanmaak van lichaamseigen marihuana gevonden

Chemici doorzochten collectie van 350.000 moleculen.
Onze hersenen bevatten een systeem dat lichaamseigen ‘marihuana’ maakt. Dat systeem speelt in een rol in processen zoals pijn, angst en verzadiging.

Leidse onderzoekers ontwikkelden een chemische rem om beter te begrijpen hoe dit systeem werkt. Dat is belangrijk voor het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen.

Dat marihuana van alles doet met je hersenen, of je het nou voor de lol of om therapeutische redenen gebruikt, is wel bekend. Een stuk minder bekend is dat we ook zelf marihuana-achtige stoffen aanmaken: de zogeheten endogene cannabinoïden, waarvan anandamide een van de bekendste is. Deze stoffen werken als chemische signalen in ons centrale zenuwstelsel en hebben een gunstige invloed op allerlei processen, waaronder pijn, verzadiging, angst en stress.

Dat maakt ze interessant als doel voor geneesmiddelen. “Er zijn meerdere therapieën in ontwikkeling die aangrijpen op endocannabinoïden, onder meer voor pijnbestrijding en de ziekte van Parkinson”, vertelt Mario van der Stelt, hoogleraar moleculaire fysiologie aan de Universiteit Leiden. “Die experimentele geneesmiddelen zijn allemaal gebaseerd op het remmen van de natuurlijke afbraak van de endocannabinoïden, zodat je de gehaltes hoog houdt. Maar een grote vraag is nog wat precies de natuurlijke rol van deze stoffen in ons lichaam is.”

Lees hier het volledige artikel.