Innovatieve rekenmodellen kunnen bij milde cognitieve stoornissen vaststellen hoe groot het risico is op dementie. Door het combineren van specifieke onderzoeksgegevens en kenmerken van de patiënt voorspellen deze modellen het individuele risico op achteruitgang.
Onderzoekers van Alzheimercentrum Amsterdam komen samen met Europese en Amerikaanse collega’s tot deze resultaten.
Onderzoeksleider Wiesje van der Flier van Alzheimercentrum Amsterdam: “Artsen op de geheugenpoli weten vaak niet hoe ze patiënten met deze problemen kunnen adviseren. Tot nu konden ze enkel spreken in algemene termen als: ‘Er is een kans van 50% dat u met deze klachten dementie gaat ontwikkelen’. Dat geeft veel onrust en onduidelijkheid. Nu kunnen behandelaars met onze online tool veel gerichter en persoonlijker met patiënten bespreken of ze een hoog risico op dementie hebben – of juist niet.” De studie is twee weken geleden gepubliceerd in Lancet Neurology.
Individuele prognose
Wanneer mensen zich met klachten op de geheugenpoli melden, krijgen zij onder andere een MRI-onderzoek en ook hun hersenvocht kan worden geanalyseerd. Bij milde cognitieve stoornissen is het echter lastig om de resultaten van deze onderzoeken te vertalen in een precieze prognose. Wiesje van der Flier en haar collega’s introduceren rekenmodellen die dat wel kunnen. “Deze modellen voorspellen het individuele risico op dementie. Zij geven het ook aan als de kans op dementie juist klein is. In dat geval kunnen behandelaars een patiënt geruststellen.”
Lees hier het volledige artikel.