Realisatie bezuiniging kabinet van Euro 500 miljoen onzeker. Bestaande regionale verschillen in het gebruik van langdurige zorg laten zich niet makkelijk verklaren. Het is onzeker of het kabinet hierdoor een bezuiniging van Euro 0,5 miljard op de langdurige zorg aan ouderen en chronisch zieken kan realiseren. Diepgaander onderzoek is nodig om vast te stellen of doelmatiger gebruik van langdurige zorg in instellingen of aan huis mogelijk is door de regionale verschillen te verkleinen.
Dit blijkt uit het onderzoek Regionale verschillen in de langdurige zorg – Mogelijke verklaringen voor zorggebruik van ouderen en chronisch zieken dat de Algemene Rekenkamer op 9 juni 2015 publiceert. Dit onderzoek is uitgevoerd met hulp van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en gaat over de via de overheid gefinancierde zorg die ruim 582.000 Nederlanders ontvangen.
Of en hoeveel langdurige zorg iemand gebruikt wordt vooral bepaald door voor de hand liggende factoren als de gezondheid van de patiënt, de leeftijd en de samenstelling van het huishouden en het inkomen. Dit zijn factoren waar de overheid relatief weinig invloed op heeft. De Algemene Rekenkamer concludeert dat de minister hierdoor weinig mogelijkheden heeft om te sturen op doelmatiger gebruik van langdurige zorg door ouderen en chronisch zieken.
Analyses van de Algemene Rekenkamer en CBS wijzen uit dat in zeven zorg-kantoorregio’s (in Oost-Brabant, Noord-Limburg en delen van Overijssel) de mate van gebruik door ouderen en chronisch zieken van zorg met verblijf in een instelling 5 tot 15 % hoger ligt dan verwacht mag worden vanwege de bevolkings-samenstelling. In één regio, Zaanstreek/Waterland, is dat 15 % lager dan verwacht. In de regio Haaglanden is de zorgomvang lager dan verwacht, terwijl in de nabije regio Delft dit juist hoger is.
Bij zorg zonder verblijf (dus aan huis) vallen de regionale verschillen anders en hoger uit: in Zeeland, delen van Noord-Brabant en de Randstad worden deze vormen van zorg minder benut dan te verwachten is, in enkele regio’s in Gelderland en Overijssel en twee in Noord- en Zuid-Holland is dit juist meer.
Lees hier het volledige artikel.