Fysiotherapie is essentieel voor veel mensen met een reumatische aandoening maar wordt sinds 2012 niet meer vergoed vanuit het basispakket. Om dit weer vergoed te krijgen, moet via onderzoek worden aangetoond dat de behandeling effectief is. Het huidige, ingewikkelde en trage systeem is hiervoor ongeschikt. ReumaNederland roept de minister voor Medische Zorg op regie te nemen.
Volgens het huidige systeem moet voor élke afzonderlijke reumatische aandoening (zo’n 100 soorten) met apart onderzoek worden bewezen dat fysiotherapie een positief effect heeft. In sommige gevallen moet dat per gewricht (zoals heup, knie, lage rug etc.) én per patiëntgroep (zoals matig of ernstig beperkt). Dit is qua geld en mankracht niet haalbaar en zal jaren duren.
De minister voor Medische Zorg moet daarom de regie over dit complexe probleem op zich nemen. Dat schrijft ReumaNederland in een brief aan de Tweede Kamer. Woensdag 30 oktober wordt daar de VWS-begroting voor 2020 besproken.
In deze brief vraagt ReumaNederland ook aandacht voor vitamine D, kalktabletten en paracetamol 1000mg. Deze middelen zijn sinds 1 januari 2019 uit het basispakket verdwenen. Uit onderzoek blijkt nu dat deze maatregel extra geld kost in plaats van bespaart. Voor mensen die deze middelen langer dan zes maanden op medisch voorschrift gebruiken, zou de minister een uitzondering moeten maken en aan hen wél vergoeden. Zodat deze mensen niet onnodig duurdere en zwaardere medicijnen gaan gebruiken.
Ook de stapeling van zorgkosten en scherper toezicht op gezondheidsclaims bij voedingssupplementen zijn punten van aandacht in de brief aan de Tweede Kamer.
Lees hier de volledige brief aan de Tweede Kamer.
Bron: ReumaNederland