Zorginstituut Nederland start in samenwerking met veldpartijen 4 praktijktoetsen over de registratie van effecten van geneesmiddelen. Deze casestudies zijn onderdeel van het project ’Regie op Registers voor Dure Geneesmiddelen’ (ROR DGM).
De casestudies geven inzicht in hoe zorgverleners en zorgaanbieders in de toekomst de effecten van behandeling met geneesmiddelen effectief kunnen vastleggen. Niet alleen het effect van de behandeling op de ziekte, maar bijvoorbeeld ook de invloed op de kwaliteit van leven voor patiënten. Goede registratie maakt het mogelijk om geneesmiddelen te beoordelen op hun waarde in de praktijk. Zodat zorgaanbieders beter medicatie kunnen inzetten, patiënten sneller de juiste zorg ontvangen en de overheid de taak van pakketbeheer beter kan uitvoeren.
Effectieve zorg
Er komen steeds meer innovatieve geneesmiddelen op de markt. Vaak is bij die nieuwe medicijnen nog veel onzeker over het effect voor patiënten en over de kosteneffectiviteit. Maar deze geneesmiddelen zijn meestal wel heel duur. Daarom is het Zorginstituut in opdracht van VWS in 2019 gestart met het project ROR DGM. We willen bevorderen dat patiënten en behandelaars innovatieve geneesmiddelen snel kunnen toepassen. Tegelijkertijd willen we dat dure geneesmiddelen alleen worden voorgeschreven aan die patiënten bij wie zo’n dure behandeling écht werkt.
Lees hier het volledige artikel.