Regie in eigen hand: leefstijl na dikkedarmkanker

Jaarlijks krijgen ruim 15.000 mensen in Nederland de diagnose dikkedarm- of endeldarmkanker, oftewel colorectaal kanker. “Gelukkig overleven steeds meer mensen deze ziekte”, vertelt dr. Fränzel van Duijnhoven. Toch valt er nog genoeg te verbeteren.

60% van de patiënten leeft nog na 5 jaar, maar helaas keert bij 25% van de mensen de kanker terug. Ook krijgen veel patiënten last van andere chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Dat leefstijl een belangrijke invloed heeft op het ontstaan van kanker staat na vele onderzoeken wel vast. Toch is er amper onderzoek gedaan naar de effecten van een gezonde leefstijl op het opnieuw krijgen van kanker of op het ontstaan van andere chronische ziekten na de behandeling. Juist dit onderzoek is van belang voor patiënten met colorectaal kanker, benadrukt Van Duijnhoven: “Veel patiënten met colorectaal kanker willen na de kankerbehandeling meer grip krijgen op hun gezondheid. Nieuwe inzichten zijn nodig om deze patiënten wetenschappelijk onderbouwd advies te kunnen geven.”

Richtlijnen
Deze nieuwe inzichten moeten komen uit een onderzoek dat Van Duijnhoven uitvoert aan Wageningen University. Daarin kijkt ze naar verschillende leefstijlfactoren, zoals voeding, bewegen, roken, alcoholconsumptie, (over)gewicht en het gebruik van voedingssupplementen. “Eerst kijken we naar alle leefstijlfactoren samen. Door vervolgens het leefstijlpatroon onder te verdelen in aparte leefstijlfactoren, kunnen we onderzoeken welke leefstijlfactor de meeste invloed heeft op de terugkeer van de tumor en op het ontstaan van de chronische aandoeningen.”

Lees hier het volledige artikel.