Extra geld voor meer personeel in de ouderenzorg en voor de sector lost het probleem van de ervaren regeldruk niet op. Het gaat ook om het anders organiseren van kwaliteit van zorg. Strakke regels passen niet bij persoonsgerichte zorg.
Dit betekent echter niet dat regels die leven zoals thuis in de weg staan altijd zomaar kunnen worden afgeschaft. Het samenbrengen van de twee elementen van het verpleeghuis, het verplegen en het thuisgevoel, is geen gemakkelijk opgave en een bron van dilemma’s voor zorgverleners.
Deze conclusie staat in het rapport ‘Persoonsgerichte zorg, regeldruk en regelruimte: van regelreflex naar spiegelreflex’, van de Erasmus school of Health Policy & Management en Zorgbelang Zuid-Holland. Zij hebben in opdracht van VWS een onderzoek gedaan naar de betekenis van regeldruk in de ouderenzorg. Welke problemen levert regeldruk op voor persoonsgerichte zorg? En op welke manier kan regelruimte worden gecreëerd om persoonsgerichte zorg mogelijk te maken en te voldoen aan de eis van publieke verantwoording?
Niet iedere regel leidt tot regeldruk
De regeldruk is een veel besproken probleem in de ouderenzorg. Het rapport gaat uitvoerig in op waar we het over hebben bij regeldruk. Niet iedere regel levert regeldruk op. Het is belangrijk om functionele en niet-functionele regels te onderscheiden. Het gekke is ook: iedereen heeft een afkeer van regels, maar we krijgen er steeds meer. We kiezen soms voor een strikte interpretatie van regels, of maken te weinig gebruik van de regelruimte.
Lees hier het volledige artikel.