Smaakverandering is een bekende bijwerking van chemotherapie. In het project “Steering Recipes” ontwikkelen chef-koks en diëtisten recepten om mensen met een veranderde smaakbeleving meer keus te geven en te kunnen laten genieten van eten.
Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door het versterken – sturen – van smaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami.
Steering Recipes
Initiatiefnemer van het project “Steering Recipes” is Stichting HungerNdThirst en ook farmaceutisch bedrijf Boehringer Ingelheim, chef-koks van Alícia Foundation en Live Eat Taste en Alliantie Voeding in de Zorg, met onder meer het Reuk- en smaakcentrum, zijn erbij betrokken.
Aangepaste recepten
De eerste fase van het project is net afgerond. In deze fase gingen de chef-koks aan de slag met bestaande recepten om de 5 basissmaken te versterken. Daarbij hebben ze ingrediënten weggelaten, vervangen of toegevoegd. Deze fase heeft honderd aangepaste recepten opgeleverd.
Lees hier het volledige artikel.