Zorgaanbieders die op 1 januari 2014 nog niet elektronisch voorschrijven, moeten vanaf die datum met een plan kunnen laten zien hoe zij dit per uiterlijk 1 januari 2015 alsnog zullen realiseren. Dit volgt uit de richtlijn Elektronisch voorschrijven.
Artsen en andere voorschrijvers mogen geneesmiddelen per 1 januari 2014 alleen nog elektronisch voorschrijven. Met deze hoofdregel uit de richtlijn Elektronisch voorschrijven onderschreven zorgorganisaties in september het uitgangspunt dat elektronisch voorschrijven essentieel is voor een goede bewaking van interacties tussen geneesmiddelen en van contra-indicaties voor het gebruik van geneesmiddelen.
Realistisch plan
Zorgaanbieders die 1 januari niet halen, moeten op verzoek een realistisch plan kunnen overleggen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daaruit moet blijken hoe zij dit uiterlijk 1 januari 2015 alsnog realiseren op alle plekken waar medicatie wordt voorgeschreven. In een plan van aanpak moet u of de instelling/praktijk waar u werkzaam bent tenminste het volgende omschrijven:
-
een beschrijving van de bestaande situatie;
-
het proces om tot een keuze van een elektronisch voorschrijfsysteem te komen, voorzien van reële termijnen;
-
het proces om tot implementatie van een elektronisch voorschrijfsysteem te komen, voorzien van reële termijnen;
-
een risicoanalyse die beschrijft welke risico’s voor de veiligheid van de patiënt bestaan lopende de keuze en implementatie van het elektronisch voorschrijfsysteem en op welke wijze deze risico’s worden beheerst.
Over de richtlijn
De richtlijn is op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg tot stand gekomen onder regie van de KNMG. De richtlijn is mede opgesteld en ondertekend door GGD Nederland, GGZ Nederland, KNMG, KNMP, KNOV, LHV, NHG, NPCF, NVAVG, NVZ, NVZA, OMS, V&VN, Verenso, VGN en VHN.
Download Richtlijn Elektronisch voorschrijven (2013) (pdf)
Bron: KNMG