Vorige week heeft de regering het conceptwetsvoorstel Wmo 2015 voorgelegd aan veldpartijen (aanbieders, uitvoerders en PG-organisaties). CG-Raad en Platform VG kunnen zich vinden in een aantal uitgangspunten uit het voorstel Wmo 2015. Zoals het organiseren van passende zorg en ondersteuning dicht bij huis en het belang van eigen regie en maatwerk. Maar zij hebben er groot bezwaar tegen dat niet de rechten van de burger centraal staan, maar dat voor het perspectief van de uitvoerders is gekozen.
In een schriftelijke reactie noemen CG-Raad en Platform VG zeven punten waarop de wet zou moeten worden aangepast of aangescherpt. Ze dringen in de brief tevens aan op een bestuurlijk overleg met VWS nog voordat het wetsvoorstel naar de Raad van State wordt gestuurd.
Behoud compensatiebeginsel
De CG-Raad en Platform VG vinden het met name onaanvaardbaar dat in het voorstel het compensatiebeginsel van artikel 4 is losgelaten. Het compensatiebeginsel houdt in dat mensen recht hebben op een maatwerkoplossing waardoor zij in een gelijkwaardige positie worden gebracht en kunnen meedoen in de samenleving. Bij de keuze van de middelen is een gemeente bij de huidige Wmo al vrij, maar er is wel een verplichting tot een ‘compensatie-proof’-resultaat, wat de rechter zo nodig toetst.
De ‘maatwerkvoorziening’ die nu als vervanging wordt voorgesteld voldoet hier niet aan, zo blijkt uit een eerste juridische analyse die CG-Raad en Platform VG hebben laten uitvoeren. Het geeft gemeenten te veel armslag en beleidsvrijheid om het individuele resultaat te bepalen, zonder dat er voldoende waarborgen zijn voor gelijkwaardige behandeling
Aanpassingen wetsvoorstel
In hun brief noemen CG-Raad en Platform VG naast het behoud van compensatiebeginsel zes andere belangrijke punten waarop het wetsvoorstel zou moeten worden aangepast. De punten op een rijtje:
- Pas het compensatiebeginsel toe.
- Toets de wet aan de uitgangspunten van het VN-Verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap.
- Geef de burger een goede positie in het gesprek met de gemeente en in de toegang tot voorzieningen.
- Laat het persoonsgebonden budget een volwaardig alternatief zijn voor zorg in natura binnen de verschillende stelsels, waaronder de Wmo.
- Maak geen strikte afbakening van de AWBZ en de Wmo, dit heeft negatieve effecten voor de keuzevrijheid en participatiemogelijkheden van burgers.
- Zorg voor een eenvoudig systeem voor eigen bijdragen over de stelsels heen, en een gerichte inkomensmaatwerkregeling.
- Verlies de samenhang met ander wetten niet uit het oog. Hiermee wordt onder andere gedoeld op de wet langdurige zorg.
Debat hervorming langdurige zorg
Het concept wetsvoorstel moet daarnaast ook aangepast worden aan de moties die zijn ingediend en aangenomen in het debat over de hervorming langdurige zorg (zie ons websitebericht van 14 juni 2013).
Het wetsvoorstel zal nog in juli voor advies naar de Raad van State gaan. De CG-Raad en Platform VG willen daarvoor nog met VWS in gesprek. Dit najaar zal het naar de Tweede Kamer worden gestuurd.
Brief CG-Raad en Platform VG (PDF)
Meer over Wmo in Wij werken aan – Wmo
Bron: CG-raad