De afdeling Neurochirurgie van het Radboudumc voert sinds 2013 hersenoperaties uit met behulp van ‘intra-operatieve neuromonitoring’. Een techniek waarmee tijdens de operatie stroomstootjes in de hersenen worden toegediend, om bepaalde functies te testen. Hierdoor is het mogelijk om op een veilige manier meer tumorweefsel weg te halen. Onlangs zijn de eerste operaties uitgevoerd waarbij patiënten wakker zijn gemaakt tijdens de operatie, om ook taal- en spraakfuncties te testen.
Bij circa 1.000 Nederlanders per jaar wordt een glioom vastgesteld. Door te opereren met neuromonitoring kunnen meer patiënten geholpen worden. Neurochirurg Mark ter Laan: “Tumoren onderscheiden zich visueel bijna niet van gezond hersenweefsel. Als chirurg wil je zoveel mogelijk tumorweefsel weghalen, zonder schade aan te richten aan gezond hersenweefsel. Het goed in kaart kunnen brengen van de hersenfuncties, zenuwbanen, maar vooral ook de fysieke reactie van de patiënt, is essentieel hierbij.”
Samenspraak met de patiënt
De voorbereidingen op de operatie vinden plaats in nauwe samenspraak met de patiënt. Eerst wordt met een speciale MRI precies in kaart gebracht welke functie in welk gebied in de hersenen wordt aangestuurd. Denk hierbij aan functies als bewegen, taal, spraak en zien. Daarna wordt met tractografie een driedimensionaal beeld van de betrokken zenuwverbindingen gemaakt. Zo worden het precieze operatiegebied en de risico’s bepaald. Deze informatie wordt gebruikt om samen met de patiënt het operatieplan te maken.
Lees hier het volledige artikel.