Dat zegt Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc en hoofd van het Radboudumc Alzheimer Centrum in Nijmegen, van afgelopen zaterdag in de Volkskrant.
Twee maanden geleden presenteerde het tijdschrift Science Translational Medicine een proef om de productie van bèta-amyloïd te remmen nog als belangrijke stap in het alzheimeronderzoek. Wereldwijd beginnen echter steeds meer wetenschappers te twijfelen aan de theorie dat plaques van amyloïde-eiwit de oorzaak zijn van de ziekte van alzheimer.
Valse hoop
Zij stellen, net als Olde Rikkert, dat alzheimer een verouderingsziekte is die veel complexer is dan schade door louter amyloïde-eiwit. Het Radboudumc zegt patiënten geen valse hoop te willen geven. De zorg richt zich daarom vooral op het leren omgaan met de ziekte. De medicijnstudies met amyloïde-eiwit zijn volledig van de baan. ‘Ik kan het simpelweg niet meer verkopen aan mijn patiënten’, zegt de Nijmeegse hoogleraar tegen de Volkskrant.
Philip Scheltens, hoogleraar neurologie en directeur van het Alzheimercentrum van VUmc, doet nog wel onderzoek naar amyloïde-eiwit. Hij staat lijnrecht tegenover Olde Rikkert: ‘Alzheimer een verouderingsziekte? Geleuter. Als dat zo is, waarom zijn er dan mensen van 45 die de ziekte krijgen?’
Lees hier het volledige artikel.