Bij een kwart van alle patiënten met kanker die in eerste instantie succesvol zijn behandeld, komt binnen enkele jaren de kanker terug, vaak met een slechte afloop. Er zijn inmiddels voldoende aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat het risico op terugkeer bij bepaalde kankersoorten verlaagd kan worden door een gezonde leefstijl.
Toch is er in Nederland geen enkel bewezen effectief behandelprogramma waar artsen hun patiënten naar kunnen verwijzen. Radboudumc, Voeding Leeft en de Vereniging Arts en Leefstijl slaan daarom de handen ineen om een leefstijlbehandeling te ontwikkelen voor de groeiende groep kankerpatiënten. In de behandeling wordt aandacht besteed aan beweging, slaap, ontspanning en voeding. Belangrijkste doel is de overlevingskansen van patiënten met kanker te vergroten.
Wetenschappelijk bewijs
Grote gerandomiseerde studies naar de effecten van een leefstijlprogramma op de terugkeer van kanker zijn er nog niet. Wel zijn er vele niet gerandomiseerde studies die een gunstig effect laten zien van bijvoorbeeld meer bewegen. Er bestaat ook hard wetenschappelijk bewijs dat een gezonde leefstijl een positieve impact heeft op de kwaliteit van leven en een verlaagde kans geeft op andere ziekten. “De medische behandeling van kanker heeft vaak een enorme impact op het lichaam en leven van patiënten met kanker”, zegt Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar erfelijke kanker aan het Radboudumc. “Door leefstijl als onderdeel van de behandeling te gaan zien hoeven patiënten niet louter de behandeling te ‘ondergaan’ en kunnen ze ook zelf invloed uitoefenen”.
Lees hier het volledige artikel.