Radboudumc deelt kennis over aanpak van antibioticaresistentie ver over de grenzen

Week van de Antibioticaresistentie 18-24 november.
Intensivist Jeroen Schouten is onlangs met zijn team gestart met een kennisontwikkelingsprogramma in Tanzania. Het programma richt zich op het verbreden van kennis over antimicrobiële resistentie en de ontwikkeling en de implementatie van antimicrobial stewardship-programma’s in ziekenhuizen in Tanzania en een aantal andere Oost-Afrikaanse landen.

Antibioticaresistentie krijgt de laatste tijd zowel in Nederland als wereldwijd veel aandacht. In Nederland worden zorgverleners steeds vaker geconfronteerd met patiënten met een infectie door een bacterie die resistent is tegen de meest gangbare antibiotica. Het Radboudumc doet veel aan onderzoek en onderwijs op dit gebied.

Antibiotica redden levens, maar het overmatig en onkundig gebruik hiervan werkt ontwikkeling van resistentie in de hand. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een patiënt antibiotica inneemt terwijl die niet nodig zijn, gedurende een te lange periode antibiotica slikt, of bijvoorbeeld doseringen niet aangepast zijn aan de kwaal.

In het Radboudumc worden we regelmatig geconfronteerd met patiënten die uit andere landen komen, waar mensen makkelijker toegang hebben tot antibiotica zonder recept. Terwijl in Nederland alleen artsen antibiotica mogen voorschrijven, worden ze in sommige landen gewoon in de drogisterij verkocht.

Lees hier het volledige artikel.