Radboudumc begeleidt Indonesische promovendi in strijd tegen tuberculose

Meer dan 25 jaar wetenschappelijk onderzoek en kennisdeling.
Al 25 jaar werkt het Radboudumc samen met universiteiten in Indonesië. De afdeling Algemene Interne Geneeskunde doet dit op het gebied van tuberculose, HIV en andere infectieziekten, zoals dengue en chikungunya.

Deze samenwerking leverde al meer dan 25 promovendi op aan het Radboudumc, het grootste deel afkomstig uit Indonesië. Op 18 september jl. promoveerden Raspati Koesoemadinata en Bony Lestari.

De meeste nadruk van het gezamenlijke onderzoek ligt op tuberculose. Indonesië telt wereldwijd na India de meeste tuberculosepatiënten, meer dan 900.000 per jaar. Samenwerkend onderzoek omvat fundamenteel onderzoek naar mechanismen achter ontsteking en sterfte, klinische studies en geneesmiddelen trials, en public health onderzoek.

Tuberculose
Onlangs kregen twee Indonesische promovendi hier in Nijmegen hun bul: Raspati Koesoemadinata (Alit) voor onderzoek naar de combinatie van suikerziekte en tuberculose, en Bony Lestari, voor ‘public health tools’ om tuberculose beter te bestrijden in Indonesië. Met Reinout van Crevel (hoogleraar Global Health and Infectious Diseases) en Bachti Alisjahbana van Universitas Padjadjaran, zelf de eerste promovendus binnen deze samenwerking, als promotor en copromotor. Naast de decaan uit Bandung was een groot aantal huidige en voormalige postdocs en promovendi binnen deze samenwerking aanwezig om dit te vieren.

Lees hier het volledige artikel.