Een ‘nationaal strijdplan’ moet de overlevingskans bij zeldzame kankers als sarcomen en zaadbal-, hersen-, speekselklier- en merkelceltumoren aanzienlijk verbeteren. Daarvoor gaan ziekenhuizen in heel Nederland zich specialiseren.
Ook komt er een landelijke campagne om huisartsen, tandartsen en mondhygiënisten bewuster te maken van signalering van bijvoorbeeld verdachte plekjes in de mond.
Ziekenhuizen gaan bekijken waar landelijke expertcentra kunnen komen per zeldzame oncologische aandoening. ,,Dat kan in academische, maar net zo goed in streekziekenhuizen”, zegt Carla van Herpen, sinds 1 januari hoogleraar Zeldzame Kankers. Zij is de eerste hoogleraar in Nederland in dit vakgebied en trekker voor de landelijke initiatieven.
Met gebundelde kennis moet het makkelijker worden bij elke patiënt de beste behandeling te geven. ,,Door onbekendheid worden die nu vaak over het hoofd gezien. Komend jaar willen we sluitende afspraken maken om het tij te keren”, aldus Van Herpen.
Genezingskans
Jaarlijks krijgen 23.000 nieuwe patiënten een zeldzame kanker, de helft overleeft de eerste vijf jaar niet. Bij veelvoorkomende kankers is de genezingskans gestegen naar 70 procent.
Lees hier het volledige artikel.