Raad van State wijst kabinetsplan eigen bijdrage Wmo af

De Raad van State verwerpt de wetswijziging voor invoering van een eigen bijdrage in de Wmo. Dit plan van het vorige kabinet voorzag in afschaffing van het abonnementstarief. Het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet vraagt om het voorstel niet in te dienen bij de Tweede Kamer.

De Raad van State heeft 2 september 2024 laten weten dat het “niet duidelijk is waarom het wetsvoorstel een duurzame oplossing biedt. Het fors gestegen beroep (op de Wmo, red.) wordt hiermee immers slechts voor een deel geredresseerd. Bovendien wordt het stelsel in korte tijd opnieuw gewijzigd.”

De wetswijziging maakt het voor gemeenten mogelijk een inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage te vragen aan gebruikers van de meeste Wmo-hulp. Ook moesten gemeenten de mogelijkheid krijgen om van een woningeigenaar een financiële vergoeding te vragen voor een waardestijging als gevolg van een voorziening via de Wmo aan de woning. “Dit onderdeel kan complicaties in de uitvoering en (rechts)onzekerheid opleveren”, schrijft de Raad van State: “Indien die motivering niet kan worden gegeven adviseert zij het wetsvoorstel te heroverwegen.”

Lees hier het volledige artikel.