Het ministerie van VWS heeft besloten een Q-koorts vaccin beschikbaar te stellen aan mensen die vanwege specifieke hart- en vaatziekten een verhoogd risico lopen om door Q-koorts erg ziek te worden.
De overheid volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad op. Het gaat om het Australische vaccin tegen Q-koorts, Q-VAX™. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) coördineert de uitvoering, samen met de GGD Hart voor Brabant en het onderzoeks- en vaccinatiecentrum Vaxinostics.
Via de huisarts
Mensen uit de risicogroep die gevaccineerd willen worden, kunnen contact opnemen met hun huisarts. De huisarts kan hen aanmelden bij onderzoeks- en vaccinatiecentrum Vaxinostics. Het vaccin wordt aangeboden aan mensen die:
een ontsteking van het hart (endocarditis) hebben gehad
een nieuwe hartklep (hartklepprothese) hebben gekregen
een aangeboren hartafwijking hebben
een hartklepprobleem (aortaklep of mitralisklep) hebben
een verwijding of uitstulping (aneurysma) van de levensslagader (aorta) hebben of
patiënten waarbij een deel van de levensslagader (aorta) is vervangen door een kunststof gedeelte (prothese)
Niet voor gezonde mensen
De Gezondheidsraad beveelt vaccinatie niet aan voor gezonde mensen of voor mensen die andere aandoeningen hebben dan hierboven genoemd zijn. Ook mensen die al eerder met de Q-koortsbacterie in aanraking zijn geweest, komen niet voor vaccinatie in aanmerking.
Kans op besmetting kleiner
De overheid heeft afgelopen jaar verschillende maatregelen genomen tegen Q-koorts. In 2010 is minder dan een kwart van het aantal patiënten gemeld ten opzichte van 2009. Dit betekent dat het risico van Q-koorts nog niet helemaal weg is, maar dat de kans op besmetting wel veel kleiner is geworden. Om de kans op ziekte nog verder te verkleinen en om complicaties bij mensen met hart- en vaatziekten te voorkomen, krijgen mensen uit de risicogroep nu een vaccinatie aangeboden.
Meer informatie
Ga naar het dossier Q-koorts
Bron: RIVM (bewerking kiesBeter.nl)