Psychosociale gevolgen van voedingsproblemen bij kanker

Ongeveer de helft van de patiënten met kanker ervaart voedingsproblemen als gevolg van de ziekte of de behandelingen. Dit kan niet alleen leiden tot slechte eetlust, moeite met slikken en gewichtsverlies. Minder bekend is dat deze eetproblemen ook psychosociale gevolgen kunnen hebben, zoals boosheid, teleurstelling en verdriet.

Dat blijkt uit het proefschrift van cultureel antropoloog Nora Lize, die onlangs promoveerde aan Tilburg University.

Bewustwording en erkenning
Volgens Lize zijn zorgprofessionals zich wel terdege bewust van voedingsproblemen bij hun patiënten, maar richten ze zich vooral op de fysieke gevolgen. Patiënten hebben juist grote behoefte aan erkenning van de psychosociale problemen rondom voeding. Zorgverleners zouden volgens Lize de psychosociale gevolgen standaard met de patiënt moeten bespreken en daarin ook de naasten moeten betrekken.

Belangrijkste bevindingen
Enkele conclusies uit het promotieonderzoek van Lize:
Patiënten met kanker en hun naasten ervaren psychosociale gevolgen van problemen rondom eten gedurende het hele ziektetraject én erna. Daarnaast is de emotionele impact van deze problematiek hoog.

Lees hier het volledige artikel.