Psychosociale behoeften van kwetsbare ouderen in huisartsenpraktijk

Vragen naar de zorgbehoeften die kwetsbare ouderen zelf ervaren – aan de hand van een relatief korte vragenlijst – is een goede manier om onvervulde zorgbehoeften in de huisartsenpraktijk op het spoor te komen.

Dat schrijven onderzoekers in het artikel Zorgbehoeften van kwetsbare ouderen in Huisarts & Wetenschap 3-2015 over een onderzoek naar de zorgbehoeften van kwetsbare ouderen. De meeste behoeften die de respondenten in het onderzoek rapporteerden, betroffen het fysieke domein en de omgeving, maar zij ontvingen voor die behoeften meestal wel voldoende hulp. Psychosociale behoeften kwamen minder frequent voor, maar werden vaker als onvervuld aangeduid. Meer aandacht voor de psychosociale behoeften van kwetsbare ouderen lijkt wenselijk.

Kwart kwetsbaar
Van het toenemende aantal ouderen dat de komende jaren een beroep zal doen op de huisartsenzorg is ongeveer een kwart kwetsbaar. Zij zijn dat als hun reserves op het gebied van fysiek, psychologisch en sociaal functioneren zozeer zijn afgenomen dat ze een verhoogd risico hebben op negatieve gezondheidsuitkomsten zoals ziekenhuisopnames of overlijden.

Kwetsbare ouderen hebben vaak chronische ziekten of functionele beperkingen en daardoor behoefte aan zorg op meerdere vlakken. De huisarts kan negatieve gezondheidsuitkomsten mogelijk voorkomen door adequaat in te spelen op deze zorgbehoeften, stellen de auteurs in het artikel. Maar de huisarts moet dan wel inzicht hebben in de aard van die behoeften. Vooral onvervulde zorgbehoeften, bijvoorbeeld relevante aandoeningen die nog niet worden behandeld, of problemen waarvoor geen hulp aanwezig is, verdienen aandacht.

Lees hier het volledige artikel.