Positief denken klinkt als iets waar je blij van wordt. Gisteren was de Internationale Dag van Positief Denken, waarop er nog extra aandacht is voor een optimistische kijk op het leven. Maar maakt het glas halfvol-principe ons wel echt zo gelukkig?
Door positief te denken zouden er serotonine en dopamine vrijkomen, stofjes die bekend staan om het euforische en blije gevoel dat ze opwekken. Terwijl negatief denken alleen maar zou zorgen voor stress, een hoge bloeddruk en vermoeidheid. Op het eerste gezicht niks mis met een optimistische levensinstelling dus. Toch moeten we daar volgens positief psycholoog Jacqueline Boerefijn mee oppassen.
,,Er zijn tegenwoordig goeroes die verkondigen dat het overal tegen helpt: als je je niet lekker voelt dan moet je positief denken, en als je je dan niet beter gaat voelen denk je blijkbaar niet positief genoeg en is het je eigen schuld.” Deze levensinstelling kan dus ook averechts werken. ,,Mensen kunnen zich daardoor nog depressiever voelen en houden zichzelf eigenlijk alleen maar voor de gek door te geloven dat positieve gedachten het tij kunnen keren.”
Lees hier het volledige artikel.