Psychiaters slaan alarm over de wet die vanaf 1 januari de gedwongen behandeling moet regelen van psychiatrische patiënten. In een brief naar de Tweede Kamer waarschuwen ze dinsdag voor een ‘bureaucratisch veelkoppig monster’.
Aan de wet is ruim tien jaar gewerkt, maar volgens psychiaters leidt invoering ervan nu tot meer crisisopnamen, nog langere wachtlijsten en slechtere zorg.
Dat schrijft de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) dinsdag in een brief over de wet aan de Tweede Kamer. Volgens de NVvP heeft onder meer de discussie en de angst voor ‘verwarde personen’ tot onwerkbare aanvullingen geleid op de wet. Een spoedoverleg met staatssecretaris Paul Blokhuis over de wet verplichte ggz (Wvggz) nam naar eigen zeggen hun zorgen niet weg. De psychiaters probeerden Blokhuis ervan te overtuigen dat hij de wet zou vereenvoudigen en uitstellen, maar daartoe bleek hij niet bereid.
‘Wij vinden invoering per 1 januari zeer risicovol omdat wij, vanwege de wettelijk voorgeschreven bureaucratie, ons werk niet meer fatsoenlijk kunnen doen’, aldus de NVvP. Als er niets verandert, wordt de wet eind deze week definitief.
Lees hier het volledige artikel.