Psoriasis. Hoe herken en behandel je de huidaandoening?

Psoriasis is een chronische huidaandoening die voorkomt bij 3 tot 5% van de westerse bevolking. Gelukkig beperkt de aandoening zich in de meeste gevallen tot wat lichte huidsymptomen zoals een beperkt aantal plekken op de huid die gaan schilferen. Deze lichte aandoening is goed te behandelen.

Hoe herken je Psoriasis?
Psoriasis ontstaat meestal aan het begin van de pubertijd, maar in principe kan het op elke leeftijd ontstaan. De ziekte wordt gekenmerkt door opstoten van rode, schilferige vlekken, hevige jeuk en pijnlijke gewrichten. De plek waar het zich uit ziet er rozig-rood uit met witte schilfers. Maar, niet elke huidirritatie is meteen Psoriasis.

Plaatsen waar het het meest voorkomt zijn:

  • ellebogen, knieën en
  • (behaarde) hoofdhuid.

Huidziekte of niet?
Het is een auto-immuumziekte vergelijkbaar met HIV, het verschil is echter dat HIV een virus is en Psoriasis een genetisch defect. Het is niet besmettelijk, wordt genetisch overgebracht en is erfelijk bepaald. HIV (en AIDS) is dat niet en kan alleen maar seksueel overgedragen worden.

Andere factoren die een rol kunnen spelen bij opstoten zijn stress, hormonen bij vrouwen, het klimaat, bepaalde geneesmiddelen, infecties en problemen van de huid.

Lees hier het volledige artikel.