Het omvallen van een stoel als metafoor voor een migraineaanval, het is de basis van het promotieonderzoek van Thijs Perenboom bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij wilde ontrafelen óf en hóé we migraineaanvallen kunnen voorspellen.
Hij verdedigt zijn proefschrift op dinsdag 21 juni.
Aan het onderzoek van Perenboom ligt een bijzondere metafoor ten grondslag, al zegt hij het zelf: “Hoe dichter een stoel bij z’n kantelpunt is, hoe zachter een zetje hoeft te zijn om hem omver te krijgen. Bij migraine lijken we een vergelijkbaar concept te zien. Hoe dichter patiënten bij een migraineaanval zijn, hoe heviger hun hersenen reageren op licht. Althans, dat proberen we te bewijzen.” Binnen zijn onderzoek ontwikkelde hij verschillende methodes om deze theorie te bekrachtigen.
Prikkelbaarheid
“Mensen met migraine geven vaak aan dat ze vlak voor een aanval extra gevoelig zijn voor licht. Er zijn speciale testen die deze mate van prikkelbaarheid meten. Er wordt dan met licht in verschillende patronen en sterktes in de ogen geschenen. Vervolgens wordt de reactie in de hersenen gemeten met elektroden”, legt Perenboom uit. Hij ontwikkelde een vragenlijst die zulke tijdrovende metingen deels overbodig maken. “We zagen dat de resultaten uit de vragenlijsten en metingen sterk overeenkwamen. Als een patiënt aangaf dicht bij een migraineaanval te zitten dan maten we dat ook in de hersenen.”
Lees hier het volledige artikel.