Wereldreumadag op 12 oktober is een uitgelezen moment om stil te staan bij reumatoïde artritis (RA), de meest voorkomende vorm van reuma. Ongeveer een op de honderd Nederlanders heeft hier last van.
Voor het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) doet Annette van der Helm onderzoek naar het genezen en voorkomen van de ziekte.
Wat is reumatoïde artritis?
Van der Helm: “Reumatoïde artritis is een auto-immuunaandoening. Dit betekent dat je afweersysteem je eigen goede lichaamscellen aanziet voor vijandige indringers en die eruit wil werken. Bij reumatoïde artritis richt dit zich tegen je eigen gewrichtsbekleding en krijg je ontstoken gewrichten. Hoe het precies ontstaat, weten we nog niet goed. In Nederland heeft een op de honderd mensen er last van.”
Is RA hetzelfde als reuma?
“Nee, reumatoïde artritis is een vorm van reuma. Het is de meest voorkomende vorm van ontstekingsreuma. Reumatoïde artritis wordt gekenmerkt door een ontsteking van de hand- en voetgewrichten. Bij andere vormen van reuma zijn andere gewrichten betrokken of speelt gewrichtsontsteking een minder grote rol.”
Lees hier het volledige artikel.