In november start in de regio Breda voor het eerst in de wereld een regionaal bevolkingsonderzoek naar nierschade. Het onderzoek moet aantonen of deze screening gezondheidsvoordeel voor de bevolking oplevert.
1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade, maar de helft hiervan weet dit niet. Door nierschade vroegtijdig op te sporen kan sneller behandeld worden, en kan nierfalen mogelijk worden voorkomen.
Het onderzoek, waarbij ook twee methoden worden vergeleken, brengt in kaart hoeveel mensen te maken hebben met niet-ontdekte nierschade. De resultaten moeten aantonen hoe effectief dit bevolkingsonderzoek is. En wat hiervoor de beste methode is. Ook kan worden beoordeeld of de kosten opwegen tegen de baten.
Prof. dr. Ron Gansevoort (UMC Groningen) leidt het project: “De gevolgen van chronische nierschade zijn enorm. In de eerste plaats uiteraard voor de gezondheid van de betrokkenen en voor hun omgeving, maar daarnaast óók voor de maatschappij vanwege de hoge kosten. Schade aan de nieren is niet alleen een risicofactor voor nierfalen maar ook voor hart- en vaatziekten. Vroege opsporing en behandeling is dus van groot belang.”
Lees hier het volledige artikel.