Proef zorgnetwerk: ‘Professionele zorg is vaak te ruim’

Zorgprofessionals bieden vaak te snel of te veel zorg. De cliënt is vaak beter af met hulp van het sociale netwerk. Bij nieuwe mantelzorgers is nog ruimte om te helpen in de zorg voor de naaste. Dat blijkt uit de eerste resultaten van “Proeftuin Maassluis”.

Zorgprofessionals merkten zelf op dat verschillende cliënten te snel of te veel zorg kregen.. Veel cliënten bleken eenzaam te zijn en hadden weinig sociale contacten in de buurt. Mensen hebben meer behoefte aan sociale arrangementen, zoals dagbesteding en ontmoeting dan aan zorgarrangementen. Verder zijn er nog te veel financiële schotten tussen verschillende vormen van zorg. Dat blijkt uit de evaluatie van de “Proeftuin Maassluis”, waar negen instellingen – van zorg tot verzekeraar en gemeente samenwerken om zorg en welzijn effectiever en goedkoper te organiseren. Conclusie: invulling van het Zorgakkoord is mogelijk.

Mogelijkheden

In het project is samengewerkt door de gemeente Maassluis, zorgkantoor DSW en adviesorganisatie Deloitte, de zorginstellingen Careyn en Argos Zorggroep en ggz- en gehandicapteninstellingen. Zorgprofessionals ondervroegen 17 cliënten die zorg nodig hadden in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en in de ggz. Doel was de behoeften van verschillende doelgroepen in kaart te brengen en naar mogelijkheden te zoeken. Daarvoor maakten de zorgverleners gebruik van de zogenoemde zelfredzaamheid matrix, een instrument om inzicht te krijgen in hoeverre mensen zichzelf kunnen redden in de samenleving.

Samenwerken

Uit het project blijkt dat er winst is te halen door gemeente, zorgverzekeraars en aanbieders nauw te laten samenwerken, concludeert projectleidster Marly Kiewik van Deloitte. ‘Professionals leren veel van elkaar. Belangrijk is dat per cliënt wordt gekeken naar wat hij nodig heeft aan zorg en ondersteuning. Gemeenten moeten daar wel het mandaat voor meegeven aan de zorgprofessionals. Die kan, als hij genoeg handelingsruimte krijgt, niet alleen de noodzakelijke betaalde vormen van zorg, maar bijvoorbeeld ook vrijwilligers direct aan een cliënt koppelen.’

Ruimte

Volgens Kiewik maakt het project duidelijk dat er wel degelijk nog ruimte is om mantelzorg in te zetten. Wat overigens ook de voorkeur heeft van cliënten. ‘De ruimte zit vooral bij nieuwe mantelzorgers. Probleem is dat cliënten het vaak niet durven te vragen, terwijl er best nog naasten zijn die iets kunnen en willen doen. Let wel: in veel gevallen kan dat niet omdat de bestaande mantelzorg al overbelast is.’

Bron: Zorgvisie