Prikken zonder angst met echogeleide bloedafname

Als eerste ziekenhuis in Nederland neemt het UMC Utrecht sinds kort bloed af onder ‘echogeleiding’. Hiermee maken artsen en verpleegkundigen aders in de elleboogplooi zichtbaar, waardoor de bloedafname makkelijker gaat. Een voordeel voor de patiënt, van jong tot oud: het afnemen van bloed gaat sneller, efficiënter en vaak in 1 keer.

Vaak zien kinderen en ook volwassenen er tegenop om geprikt te worden. “Als patiënten komen voor bloedafname, zien we vaak een zekere onrust. Ze zeggen vaak: ‘Ik heb er een hekel aan’ of: ‘Het lukt bij mij nooit in 1 keer’. We nemen de angsten van patiënten serieus en proberen de rust te bewaren. Onze medische pedagogische zorgmedewerkers en medisch psychologen helpen ons hierbij”, zegt Esther van der Roest, unitmanager bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ).

Om zo min mogelijk pijn en angst te ervaren bij bloedafname, zet het UMC Utrecht ook verschillende materialen en methodes in. Bijvoorbeeld de Pijn en Angst Rem (PAR) of de Prik!-app die ouders helpt om hun kinderen voor te bereiden op een bloedafname, een infuus of een injectie. Maar ook de speciale zalf EMLA®zalf, die de huid plaatselijk verdooft. Daardoor voelt een kind minder van een bloedafname, het plaatsen van een infuus of injectie.

Lees hier het volledige artikel.