Overheid moet dure medicijnen inkopen

De Nederlandse overheid zou dure medicijnen centraal kunnen gaan inkopen, bij voorkeur samen met andere Europese overheden, om zo de prijzen naar beneden te krijgen. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit in een rapport over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van dure geneesmiddelen.

De NZa vindt verder dat de prijs van een middel omlaag moet als meer patiënten het krijgen voorgeschreven. De NZa heeft haar onderzoek uitgevoerd samen met experts en een reeks betrokken instellingen zoals ziekenhuizen en wetenschappelijke verenigingen.

Door gezamenlijk in te kopen “dient er een sterke inkoopmacht te ontstaan die de toegankelijkheid en betaalbaarheid van nieuwe innovatieve middelen waarborgt”, staat in het rapport. Als het niet lukt om Europees in te kopen, zouden ziekenhuizen, zorgverzekeraars, artsen en apothekers volgens de NZa binnen Nederland veel meer samen moeten optrekken bij de inkoop van dure medicijnen.

Grotere aantallen
Nu is het vaak zo dat dure geneesmiddelen toegelaten worden voor kleine aantallen patiënten met een specifieke aandoening. Daardoor zijn de prijzen hoog. Daarna wordt de toelating van zo’n medicijn vaak uitgebreid voor meer indicaties en krijgen niet een paar honderd maar duizenden patiënten het middel. In dat geval zou de prijs van de middelen verlaagd moeten worden, vindt de NZa. Dat gebeurt nu niet.
De NZa wil dat er voor dure geneesmiddelen een wettelijke maximumprijs komt.

Lees hier het volledige artikel.