Prijs voor sterk verbeterde communicatietechniek voor verlamde patiënt

Met een nieuwe methode van Brain Computer Interfacing (BCI), waarmee patiënten met een verlamming veel sneller kunnen communiceren dan tot nog toe het geval was, hebben wetenschappers uit het Donders Instituut van de Radboud Universiteit en het Radboudumc in Dublin de eerste prijs gewonnen in de Assistive Technology Challenge van de International ALS Association en Prize4Life.

De onderzoekers kregen financiële steun om hun nieuwe methode, NoiseTag BCI, uit te werken tot product. Met een BCI of Brain Computer Interface is het mogelijk om met hersenactiviteit een computer aan te sturen. De bestaande systemen werken echter erg langzaam: het kan wel een minuut duren voor je een kort woord geproduceerd hebt. Ook zijn ze erg gevoelig voor storing, bijvoorbeeld door een losse elektrode of een spiertrekking.
Sneller, minder storing, zonder kalibratie
De nieuwe methode werkt aanzienlijk beter. De gebruiker richt daarbij zijn aandacht op zich een letter in een matrix. Iedere letter heeft z’n eigen een code van lichtflitsjes, vergelijkbaar met een morsecode. Het systeem herkent uit de hersensignalen naar welke letter gekeken wordt. Die wordt dan toegevoegd aan de zin. Doordat er een wetenschappelijk model gemaakt is dat het EEG-signaal voorspelt bij een gegeven flitspatroon hoeft er zelfs niet meer gekalibreerd te worden: het systeem is plug-and-play. De tekst die geproduceerd wordt, kan door het systeem worden uitgesproken of bijvoorbeeld verstuurd in email.
Lees hier het volledige artikel.