Op Nederlandse intensivecare-afdelingen waar antibiotica preventief worden toegediend, valt de prevalentie van resistente bacteriën mee.
Preventief toedienen van antibiotica aan ic-patiënten verhoogt de prevalentie van resistente bacteriën niet. Tenminste, niet in Nederland, waar we het nog steeds goed doen op dit gebied. ‘Een recordlaagte’, zegt microbioloog Marc Bonten, als hij het heeft over bij hoeveel patiënten multiresistente bacteriën werden aangetroffen. En dat nog wel bij een studie waarin twee methodes werden vergeleken, die beide bestaan uit het toedienen van meerdere antibiotica.
Het gaat om selectieve darmdecontaminatie (SDD) en selectieve decontaminatie van de orofarynx (SOD). Bij beide methodes wordt viermaal daags een pasta van colistine, tobramycine en amfotericine B in de mondholte aangebracht. In de SDD-groep worden dezelfde middelen daarnaast nog via een maagsonde gegeven en wordt intraveneus nog een derde-generatie-cefalosporine toegediend. Al eerder werd aangetoond dat beide varianten de sterfte van patiënten op de ic met een paar procentpunten kunnen verlagen. Maar daarbij waren nog wel twee belangrijke vragen: welke manier is de beste, en neemt de resistentie niet toe door zoveel antibiotica te gebruiken.
Lees hier het volledige artikel.