In 2030 moet het aantal mensen met een depressie met 30 procent gedaald zijn. Dat is het doel van de ‘depressiedeal’ die de minister van Volksgezondheid vorige maand presenteerde. Het plan zet een belangrijk onderwerp op de kaart, want een op de vijf mensen krijgt te maken met depressie.
Onafhankelijke nieuwssite Follow the Money belicht de ins en outs van het plan.
Hieronder een samenvatting van het Nederland Kenniscentrum Angst en Depressie.
Jaarlijks wordt een op de twintig mensen depressief. Dat staat gelijk aan ruim een half miljoen Nederlanders. Kijkend naar de gehele levensloop ligt dat getal nog hoger: gemiddeld een op de vijf mensen wordt in zijn of haar leven depressief. Het effect hiervan is ook op de werkvloer merkbaar.
Uit meerdere onderzoeken komt depressie naar voren als voornaamste reden voor ziekteverzuim in Nederland. Werknemers met een depressie melden zich niet alleen vaker ziek, maar zijn op het werk ook minder productief door vermoeidheid en concentratieproblemen. Door dit verlies aan arbeidsproductiviteit en het hoge verzuim, worden de indirecte kosten van depressie in Nederland geschat op 1,3 miljard euro per jaar.
Ook de behandeling van depressie is kostbaar: het RIVM schat dat 1,8 procent van de totale zorgkosten in 2011 naar de behandeling van depressie ging — een bedrag van 1,6 miljard euro. In totaal kost depressie de maatschappij op jaarbasis een kleine 3 miljard euro.
Lees hier het volledige artikel.