Het is een grensverleggend idee dat de gangbare medische praktijk op zijn kop zet: laat gezonde 50-plussers dagelijks een combinatiepil slikken met daarin bloeddrukverlagers, een cholesterolverlager en aspirine en kijk of het aantal hart- en vaatziekten daardoor afneemt.
Na vijftien jaar wetenschappelijk onderzoek naar die zogeheten polypil is nu duidelijk dat zo’n aanpak werkt: de kans op een hartinfarct of een beroerte daalt daardoor met éénderde.
De bevindingen, die vrijdag in vakblad The Lancet zijn gepubliceerd, zijn ‘zeer indrukwekkend en solide’, zegt Rick Grobbee, hoogleraar klinische epidemiologie aan het UMC Utrecht.
Bij de deelnemers die de pil echt elke dag slikten (80 procent) waren de uitkomsten nog sterker: bij die groep nam het aantal hart- en vaatziekten met ruim de helft af.
Het onderzoek werd gedaan in Iran, waar bijna 7.000 50- tot 75-jarigen in twee groepen werden verdeeld: de helft kreeg een dagelijkse pil, de andere helft werd regelmatig voorgelicht over een gezonde leefstijl en werd gecontroleerd. Als de deelnemers in die groep een hoge bloeddruk kregen, werden ze daarvoor alsnog behandeld. De resultaten maken duidelijk dat 35 mensen vijf jaar lang de polypil moeten slikken om één ernstige complicatie te voorkomen. Of de resultaten in Nederland net zo gunstig zijn, valt te bezien omdat de zorg hier van hoger niveau is. Desalniettemin is sprake van de eerste studie naar de combinatiepil waarbij een grote groep mensen lang genoeg is gevolgd om het effect te kunnen beoordelen, aldus Grobbee. ‘Deze resultaten geven de doorslag.’
Lees hier het volledige artikel.