Op 8 juni promoveerde Borg Leijtens, orthopedisch chirurg in opleiding, op een aantal onderzoeken die grotendeels in CWZ zijn uitgevoerd. In zijn onderzoek Periprosthetic Joint Infections: to prevent, cure of control’ nam hij gewrichtsprothese infecties bij een knie- of heupprothese onder de loep.
Orthopedisch chirurg Sander Koëter was zijn co-promotor.
Ernstige complicatie
Een geïnfecteerde totale heup- of knieprothese is een ernstige complicatie die pijn, functionele achteruitgang en lage kwaliteit van leven veroorzaakt en zelfs tot een amputatie kan leiden. Een infectie treedt op bij 1 tot 3% van de geplaatste protheses. Door het hoge aantal totale gewrichtsprotheses (32.000 heup protheses en 30.000 knie protheses per jaar in Nederland) komen prothese-infecties vaak voor. Preventie en optimale behandeling van deze infecties zijn essentieel om patiënten op de been te houden.
Onderkoeling en antistolling
Borg: ‘In dit proefschrift ontdekten we in CWZ dat onderkoeling (lichaamstemperatuur <36 °C) vaak optreedt tijdens orthopedische chirurgie. Door frequent meten en bewustwording van ons personeel hebben we er samen voor weten te zorgen dat minder patiënten aan deze onderkoeling en daarmee aan een verhoogde kans op een infectie, worden blootgesteld. Verder ontdekten we in CWZ dat bij patiënten die zware anticoagulantia gebruiken, meer gewrichtsprothese-infecties voorkomen. Vervolgens is het antistollingsbeleid in CWZ aangepast.’
Lees hier het volledige artikel.