Prestaties rond kwetsbare ouderen zichtbaar

Ziekenhuizen willen open zijn over kwaliteit van zorg. Daarom hebben zij in 2014 het Kwaliteitsvenster gelanceerd. Maandelijks worden de vensters van de ziekenhuizen ruim 5000 keer bekeken. Vanaf 19 oktober 2015 is aan het Kwaliteitsvenster een nieuw thema toegevoegd: patiënten kunnen in één oogopslag de kwaliteit van zorg voor kwetsbare ouderen bekijken.

John Taks, lid raad van bestuur Albert Schweitzer ziekenhuis: “Het is essentieel om de kwaliteit van zorg voor kwetsbare ouderen in ziekenhuizen inzichtelijk te maken. Dit zijn vaak de ziekste patiënten en daarnaast lopen oudere mensen de meeste risico’s op onbedoelde schade in het ziekenhuis. Oudere mensen zijn kwetsbaar in een vreemde ziekenhuisomgeving met risico’s op desoriëntatie, vallen, medicatie en communicatieproblemen.”

De zorg voor kwetsbare ouderen is zeer complex. Veel factoren samen bepalen de kwaliteit ervan. In het Kwaliteitsvenster is gekozen voor één maat voor de zorg voor kwetsbare ouderen: de aandacht die een zorginstelling besteedt aan het risico op plotselinge, ernstige verwardheid (delier en stil delier). Dit is een ernstige aandoening die vaak slecht herkend wordt. Oudere patiënten, vooral 70-plussers, ontwikkelen gemakkelijker een dergelijke verwardheid. Aanleidingen kunnen zijn een ziekte of aandoening maar ook een ziekenhuisopname.

Lees hier het volledige artikel.