Presentatie DREAM-rapport in Den Haag

In Den Haag heeft het Reumafonds op 7 maart het rapport ‘Transparantie en doelmatigheid in de reumazorg’ overhandigd aan VVD-Tweede Kamerlid Michiel van Veen. Het rapport beschrijft de resultaten van DREAM, een patiëntenregister waarmee sinds 2003 mensen met reumatoïde artritis gemonitord worden. De resultaten van de studie zijn erg positief, voor zowel de patiënten als voor de kosten van hun behandeling.

DREAM is een samenwerkingsverband van 12 ziekenhuizen dat geleid wordt door UMC St. Radboud in Nijmegen en Reumacentrum Twente, MST & UT. DREAM staat voor Dutch Rheumatoid Arthritis Monitoring.

Elke patiënt bekend
Binnen DREAM is van elke reumapatiënt bekend wat de kenmerken van de ziekte zijn, welke behandeling is gevolgd en wat het behandelresultaat is. Prof. dr. Mart van de Laar (Reumacentrum Twente, MST & UT): “Dankzij de gegevens uit DREAM weten we nu dat behandelen met als doel het tot stilstand brengen van de ziekte (remissie) de meest effectieve manier van behandelen is. Dat noemen we treat-to-targetbehandeling. Van de 3800 mensen uit DREAM heeft 60% na drie tot zes maanden geen klachten of verschijnselen meer van reuma. Dat is enorm belangrijk voor hun kwaliteit van leven.”

Win-winsituatie
Het Reumafonds ziet naast het patiëntenbelang nog meer voordelen. Directeur Lodewijk Ridderbos: “DREAM is de basis voor een transparante en doelmatige reumazorg. Zo worden dure medicijnen alleen ingezet wanneer het echt nodig is. Het bereiken van remissie vermindert de druk op de zorg, vermindert de wachtlijsten en de kosten voor de zorgverzekeraars. Ook de maatschappelijke kosten aan ziekteverzuim en arbeidsuitval zullen lager uitvallen. Het Reumafonds juicht projecten zoals DREAM toe, omdat we hiermee een impuls geven aan de discussie hoe we reumazorg transparant, efficiënter en betaalbaar kunnen houden. Dat is in ieders belang.”

DREAM wordt werkelijkheid?
Het Reumafonds en de onderzoekers pleiten voor een landelijke invoering van de treat-to-targetbehandeling, die dan moet worden vastgelegd in het DREAM-register. Zo wordt reumazorg beter voor de patiënt en transparant voor zorgverzekeraars en overheid. DREAM kan bovendien als blauwdruk dienen voor andere (reumatische) aandoeningen.

Bekijk het rapport ‘Transparantie en doelmatigheid in de reumazorg’.