Preoperatieve voedingszorg verkleint kans op ondervoeding

De kans op ondervoeding tijdens de wachtperiode voor een operatie is kleiner als patiënten individuele voedingszorg krijgen van verpleegkundigen. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van verpleegkundig onderzoeker Harm van Noort, die 14 december promoveerde aan Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij heeft ook onderzoek gedaan naar een praktisch nuchterheidsadvies rondom de operatie.

Verpleegkundige voedingsinterventie
Omdat verpleegkundigen de patiënt voor de operatie zien op een verpleegkundig spreekuur hebben zij invloed hebben op het signaleren en behandelen van ondervoeding. Daarom ontwikkelde en evalueerde Van Noort een verpleegkundige voedingsinterventie bij 153 patiënten uit Radboud UMC en Sint Maartenskliniek en hun verpleegkundigen.

De verpleegkundige voedingsinterventie bestaat uit 5 verschillende activiteiten:

  • het achterhalen van oorzaken van ondervoeding
  • het informeren van de patiënt over voeding rondom de operatie en over acties om de oorzaken van ondervoeding te verminderen
  • het door de patiënt bijhouden van eigen voedingsinname
  • het achterhalen van mogelijke barrières en de patiënt aanmoedigen om de voedingsinname te verbeteren
  • evaluatie van adviezen na ongeveer een week

Lees hier het volledige artikel.