Veel mensen krijgen te maken met kortdurende posttraumatische stressklachten als ze tijdens hun leven een schokkende gebeurtenis ervaren. Ze voelen zich machteloos, kwetsbaar en doodsbang, of voelen en denken net helemaal niets, omdat ze enkel en alleen bezig zijn met overleven. Achteraf komt dan de schok: de angst, machteloosheid, ontreddering en woede.
Sommigen beginnen te trillen en te huilen, anderen staren stil voor zich uit met niets dat tot ze door dringt. Dit zijn allemaal normale gevoelens en reacties, die verdwijnen na een paar weken. Maar niet bij iedereen.
Vooral heel schokkende ervaringen, zoals een verkeersongeluk, een overval, mishandeling of seksueel geweld, een aanslag of oorlogsgeweld, zijn moeilijker te vergeten. Het kan je hele leven ontregelen en veel meer tijd vragen om te herstellen. Hoe lang verschilt van persoon tot persoon, maar met steun van de omgeving slagen de meeste mensen erin de gebeurtenis uiteindelijk goed te verwerken.
Volgens MIND, een initiatief van Fonds Psychische Gezondheid, MIND Korrelatie en MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid in Nederland, ontwikkelt tien procent van de mensen die een schokkende gebeurtenis ervaren PTSS, een posttraumatische stressstoornis. Deze personen hebben dan bepaalde lichamelijke en psychische klachten zoals hartkloppingen, snel schrikken en somber zijn. Ook kinderen en jongeren kunnen aan PTSS lijden.
Lees hier het volledige artikel.