In Nederland gaat het gezondheidsbeleid steeds vaker uit van Positieve Gezondheid. Deze benadering ziet gezondheid als veel meer dan niet ziek zijn. Er ontstaan steeds meer initiatieven om Positieve Gezondheid te bevorderen. Maar hoe weet je of deze initiatieven en het beleid daadwerkelijk effect hebben?
LUMC-onderzoekers werken aan een nieuw meetinstrument voor Positieve Gezondheid.
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kwam niet zo lang geleden met een bredere benadering van gezondheid. In een landelijk nota stond dat er meer aandacht nodig is voor de persoonlijke context van burgers. “Denk dan aan de mate waarin mensen zich een gezonde leefstijl kunnen veroorloven of zich veerkrachtig genoeg voelen om hun eigen gezondheid te beïnvloeden”, licht Brian Doornenbal, postdoc bij de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde, toe.
Vooruitstrevend gedachtegoed
Deze bredere blik op gezondheid gaat uit van Positieve Gezondheid, een benadering die gezondheid opdeelt in zes dimensies: mentaal welbevinden, meedoen in de maatschappij, zinvol leven, lichaamsfuncties, dagelijks functioneren en kwaliteit van leven. Aan de hand hiervan is een gespreksinstrument ontwikkeld voor zorgverlener en patiënt. Hierdoor krijgen mensen inzicht in hoe het met hen gaat. En vooral: wat ze vervolgens willen doen om zich gezonder te voelen.
Lees hier het volledige artikel.