De Nederlandse Donor Feces Bank, makkelijker gezegd de ‘poepbank’, is ruim een jaar open en is een succes. De bank die gezonde ontlasting inbrengt bij mensen die een darmbacterie hebben opgelopen, kan de vraag niet aan. Er zijn meer donoren nodig, die hun gezonde poep ter beschikking willen stellen.
Microbioloog Ed Kuijper is een van de oprichters van de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) in het Leids Universitair Medisch Centrum. ,,Het begon als projectje”, zegt Kuijper luchtig, ,,maar het is een meer dan groot succes. De vraag van patiënten is veel groter dan we hadden voorzien.”
De NDFB heeft als hoofddoel om mensen te helpen, die met de darmbacterie ‘Clostridium difficile’ zijn geïnfecteerd. Die bacterie grijpt vooral z’n kans bij mensen die een antibioticakuur hebben gehad. Nóg een keer antibiotica geven helpt bij slechts de helft van alle patiënten. ,,En de mensen bij wie het niet helpt komen in een vicieuze cirkel terecht. Zij hebben constant last van diarree”, zegt Kuijper.
Gezonde flora
Door via een slangetje in de neus de verdunde ‘gezonde poep’ van een donor rechtstreeks naar de dunne darm van een patiënt te transporteren, is het probleem te verhelpen. ,,Je biedt dan in een keer een nieuwe gezonde flora aan”, zegt Kuijper. De behandeling is een succes: meer dan 90 procent van de mensen met een Clostridium difficile-infectie is na twee ‘poeptransplantaties’ genezen. Het succes is zó groot dat er meer donoren nodig zijn dan de vijf die tot nu toe geschikt zijn bevonden.
Lees hier het volledige artikel.